0
Într-un vas, se adaugă făina, pudra de cacao, zahărul și drojdia.
Într-un alt vas, se adaugă laptele cald, gălbenuşurile și extractul de vanilie.
Se toarnă ingredientele lichide în cele uscate și se mixează la prima viteză, până se dizolvă glutenul în aluat (aproximativ 12 minute).
Treptat se adaugă untul foarte rece și se așteaptă până când bucățile anterioare sunt bine încorporate în aluat.
Când părţile laterale ale vasului vor fi curate, se adaugă coajă rasă de lămâie.
Pe măsură ce se amestecă aluatul, el va deveni neted şi elastic.
Aluatul se acoperă cu peliculă și se lasă pentru 3 ore să crească.
Stafidele și portocala confiată se înmoaie în brandy pentru 3 ore.
După trei ore, în aluatul crescut se adaugă pastă de nuci cu ciocolată. Se mixează din nou până aluatul devine neted.
Se adaugă mixul de portocale și stafide scurse de lichid, picăturile de ciocolată și se încorporează în aluat.
Se împarte aluatul în 6 forme de hârtie cu diametrul de 11 cm.
Se acoperă cu peliculă și se lasă să crească 2-3 ore. La dorință, cozonacii pot fi acoperiți cu crustă de migdale.
Cozonacul se coace la temperatura 160 °C, aproximativ 40-45 de minute.
Făină de grâu
Pudră de cacao
Zahăr
Drojdie uscată
Gălbenușuri
Lapte, unt
Pastă de ciocolată cu nuci
Stafide albe, negre
Portocală confiată și coajă de lămâie